Felanmälan

Ditt och föreningens ansvar

Som lägenhetsägare är du skyldig att ta hand om din lägenhet och bör vara införstådd i att du köper lägenheten i skicket som lägenheten är, när du köper den.

Det finns speciella omständigheter där föreningen kan stå för reperationskostnad för skador på ex. balkongdörr om det är tydligt att grundläggande underhåll och skötsel har gjorts och skadan inte rimligen kan kopplas till boende eller normalt slitage.

En enkel regel är att du själv står ansvarig för fel på saker ”du kan röra vid” inne i lägenheten. För den exakta definitionen, se våra stadgar. 

Om du som lägenhetsinnehavare inte utför grundläggande underhåll och skötsel kommer lägenheten ta skada och du kan bli skyldig att stå för reperationskostnader utifall det står tydligt att skador på ex. fönster är på grund av bristande skötsel och handhavandefel från lägenhetsinnehavaren.

Exempel på situationer där föreningen kan vara ansvarig är gällande element och tillhörande värmerör som går under golvet, samt balkongräcke. Vi är medvetna om att en del balkongräcken har angripits av ytlig rost och detta är något vi plannerar att åtgärda i framtiden

Exempel på grundläggande underhåll och skötsel är att se till att fönsterlister är i gott skick så att fukt inte tränger in och skadar karmen och att snarast möjligast reparera skadade rutor. Grundläggande skötsel inkluderar även att man luftar sina element om de värmer ojämnt, för att förhindra att luft blir stående i dem och att de rostar. Luftningsnycklar har under 2020 delats ut till alla lägenheter men kan annars köpas i mataffärer eller bygghandel.

Vid större renovering i lägenheten (t. ex. kök och badrum) bör du informera styrelsen om vad du tänker göra. Vid indragning av el i lägenheten, ansvarar lägenhetsinnehavaren för detta, men ska meddela styrelsen innan.

Avstängning av vatten

Om du  behöver stänga av vattnet i din lägenhet  gör du detta med de kulventiler som sitter bakom panelen bakom toalettens spolknapp. Spolknapp och plåtvägg är fästa med clips och inga verktyg behövs.

I en del lägenheter är dessa kulventilerna som styr avstägning av vattentillförseln innuti lägenheterna i dåligt skick. Problemet är då att de inte stänger tätt. Kostnaden för eventuellt byte av dessa kulventiler åligger lägenhetsinnehavaren. 

Om kulventilerna inte fungerar korrekt och de, eller någon annat kopplat till vattenledningarna, ska bytas krävs det att du att stänga av vattnet. Då krävs det att den del av stammröret din lägenhet är kopplad till, stängs. Dessa ventiler sitter i källargångarna. Kranarna  är märkta enligt VVS-terminologi.  Eftersom man stänger vattnet även för sina grannar måste de informeras om detta i god tid, minst en dag innan. Detta görs enklast via en lapp i trapphuset. 

Huvudsäkring

Utanför din lägenhet, i trapphuset, finns en lucka där huvudsäkringen till din lägenhet sitter. Nyckel finns i mangelrummet som finns i källargång B-C)

Bin på balkongen & fasaden

På våren och sommaren kan man ibland se små bin som kryper in i sprickor mellan tegelstenar och under fönsterplåtar. Dessa är, med allra största sannolikhet, solitärbin, troligen av typen murarbi (Vanligast: rödmurarbi. Osmia bicornis) ). De är helt ofarliga för dig och för huset. Tillskillnad från honungsbin, getingar och humlor, så bor dessa bin helt ensamma och bygger inte stora bon. Därför är det också extremt sällsynt, för de som ens har möjligheten, att de sticks - de lever inte för att skydda sitt bo och sin familj, utan endast sig själva. De är således väldigt ovilliga att bråka med någon som är större än de själva.

När vi köper och bygger bihotell så är det just sådana här försöker få att flytta in. Eftersom dessa bin är så värdefulla för naturen och helt ofarliga för människor och hus så kommer inte ens företag som anticimex gå med på ta bort dem. Om man tar sig tid att iakta dem är de väldigt vackra och fascinerande varelser.

De flyger ofta snabbt ut och in ur sina små hål och det är lätt att missta detta för att det skulle finnas väldigt många bin, men de är sällan fler än 3 stycken på en balkong/område.

Fel i allmäna utrymmen

Vid fel i allmänna utrymmen på något av följande:

  • Ytterdörrar och dörrar till allmänna utrymmen
  • Fel i tvättstugan
  • Lampor i trapphus
  • El-fel i allmänna utrymmen

görs felanmälan till vår vicevärd.