Medlem

Allmän information för boende

Här hittar du information som kan vara intressant för dig som medlem i Bostadsrätts Sofia.

Se menyalternativen i menyraden högst upp för att hitta mer information i önskad kategori eller se nederst på denna sida för att hitta vårt utskriftsvänliga välkomstblad.

Namn på dörr, brevlåda och i porttelefon

För att få ditt namn i porttelefon, på brevlåda, trapphus och dörr så behöver du skicka ett mail till styrelsens vicevärd.

I det brevet ska följande finnas med

  • lägenhetsnummer (1-48, inte skatteverkets fyrsiffriga nummer),
  • De namn ni önskar att ha på dörr och brevlåda
  • De namn och telefonnummer som ska kopplas till porttelefonen. Obs: två namn kan inte ha samma telefonnummer.

Sophantering

Vi har källsortering av sopor i föreningen, i miljöhuset, på gården. Det är inte frivilligt att sortera; det åligger alla att göra detta.

Följ anvisningarna vid tunnorna och hjälp till att hålla god ordning i soprummen! Vi har tunnor för:

  • restavfall
  • kompost
  • returpapper (tidningar, broschyrer)
  • kartong (obs! Vik ihop och platta till kartongen!)
  • glas (färgat respektive ofärgat glas)
  • metallförpackningar obs! ingen skrot här
  • hård- och mjukplast (sammabehållare)
  • batterier
  • glödlampor och lysrör
  • elektronik (denna tunna töms bara på beställning och föreningen betalar avgift per kilo, så släng endast mindre elektronikavfall)

Medcin/läkemedelsrester lämnas på apoteket eller genom att man beställer en gratis retur-påse från det internetapotek man använder.

Miljöfarligt avfall, t ex:

  • gamla färg- och sprayburkar
  • miljöfarligavätskor(texrengörings-,lösnings-ochbekämpningsmedel,spillolja)
  • kvicksilvertermometrar
  • produkter med inbyggda batterier

Matavfalls/kompostpåsar finns i mangelrummet mellan B- och C-trappan. Se till att försluta kompostpåsarna ordentligt.

Större kartonger och plast (t ex från IKEA), ska man själv köra till återvinningscentral. Här lämnas också farligt avfall och annat som inte ska slängas i miljöhuset.

Lunds återvinningscentraler:

Miljöfarligt avfall transporterar du själv till någon av Renhållningsverkets miljöstationer. Närmast är Gunnesbo eller Gastelyckan. Här lämnar du också dina s k grovsopor, bl a julgranar, TV-apparater, elektronikskrot (t ex datorer och tv), möbler och cyklar. Där kan du även lämna gamla kläder och annat du vill skänka till Emmaus i deras container, gäller endast Gastelyckan.

Varje vår under Kristi himmelsfärdshelgen hyr föreningen en container som placeras på gården. Där man kan slänga brännbart, men inte farligt avfall och inte elektronik. Att källsortera noga är inte bara en miljöfråga, utan ger också billigare sopkostnader för föreningen.

Cykelförråd

Cyklar kan parkeras i förrådet som har ingång till vänster om D-trappen. Kontrollera att dörren är ordentligt stängd när du går därifrån, men det är viktigt att ni inte slänger igen dörren - det låter mycket för dem som bor ovanför!

Grill

Grillen är fri att nyttja för föreningens medlemmar. Bokningslista finns i cykelförrådet. Det går också bra att låna picknickbordet och plastbord/stolar. Borsta av gallret och sopa ur askan efter användning. Ställ tillbaka det ni lånat i cykelrummet efter användning.

Fest på innegården

Använd gärna gården till gårdsfester, men tänk på att reglerna om ”dämpad fest” efter kl 22 också på innergården. Flyttar du gårdsmöblerna, ställ tillbaka dem på sina ”vanliga” platser efter användandet.

Ljudvolym och störande grannar

Visa särskild hänsyn mellan kl 22.00 och 07.00. Undvik att slamra i köket, damsuga eller spela hög musik nattetid. Meddela grannarna med anslag i trappen, om ni tänker ha fest. Om du har klagomål på grannar (som röker, har skällande hund, etc) – prata först med din granne och försök att hitta en bra lösning, det bidrar oftast till bättre grannsämja. Många vet inte om att deras hund skäller när de är borta, eller förstår inte att de väsnats, och blir förvånade när styrelsen informerar om att en granne anmält deras beteende. Sådana missförstånd vill vi absolut undvika.

Parkering och garage

Föreningen förfogar över ett antal garage- och parkeringsplatser. Parkeringsplats kostar 100 kr/månad, garage kostar 400 kr/månad. Om det finns lediga platser kan man ha mer än en parkering/lägenhet. För information och blanketter om att få en parkeringsplats eller ett garage, se sidan "Parkering och garage"

Förråd och förvaring

Till varje lägenhet finns två förråd, ett stort förråd och ett litet matförråd. Numreringen på dessa stämmer inte alltid, eftersom förråd har ibland bytts mellan boende utan styrelsens godkännande, under föreningens 70 åriga livstid Kontrollera med tidigare ägare vilka förråd som hört till lägenheten om ditt nummer inte är ledigt. Styrelsen har inte laglig rätt att klippa upp lås på boendes förråd, utan deras godkännande. Vi kan således inte "ta tillbaka ditt förråd", endast erbjuda dig det likvärdiga förråd tidigare ägaren har brukat.

Förvaring av brandvarliga varor

I lägenheter får sprayburkar och gasolflaskor av högst 5 liters storlek förvaras. Brandfarlig vätska i behållare av högst 10 liters storlek. På balkong får brandfarlig vätska i behållare av högst 25 liters storlek, samt gasolflaskor i storlek högst P11 (26l). I garage får fordon med fylld tank, samt reservdunk, förvaras. I övrigt ingen brandfarlig gas eller vätska. 

Trapphus och källargångar

I trapphuset och i källargångar, utanför förråden, får inget förvaras. Detta är väldigt viktigt.

I källargångarna hindrar det utrymningsvägar och i trapphus utgör det en stor utrymningsfara vid brand. Om något börjar brinna under trappan (ex. barnvagn) så kommer brandröken stiga uppåt, De som bor högst upp kommer då inte kunna utrymma byggnaden via trappan, på grund av rökutvecklingen.

Brandvarnare

Var och en ansvarar för att fungerande brandvarnare finns i varje lägenhet samt att brandvarnarna kontrolleras årligen.

Ytterdörrar, källardörrar och nycklar

Ytterdörrarna ska låsas automatiskt men kontrollera gärna att de stängs ordentligt efter er. 

För att öppna porten via porttelefonen trycker man # på sin telefon  när någon ringer till er via portelefonen.

Källardörrarna ska alltid hållas stängda för att undvika inbrott och för att minska brandrisk. Kom alltid ihåg att stänga källardörrarna försiktigt - det kan låta väldigt mycket för de som bor rakt ovanför!

En typ av nyckel (föreningsnyckeln) går till ytterdörrar, källardörrar, tvättstugor. Till ytterdörrarna finns även kodlås/porttelefon, samt taggar (3 per lägenhet). 

Styrelsen har inga nycklar till din eller din grannes lägenhet. Du kan temporärt låna ut dem till styrelsen när föreningen ska utföra ett renovationsarbete, men om du inte är hemma eller inte aktivt har lånat ut nycklarna till oss, så kan inte vi komma in.  Det är således viktigt att du är uppmärksam på information som sätts upp i trapphuset/brevlådan om plannerade renovationer.

Om man vill kopiera upp fler nycklar till sin lägenhetsdörr får man själv kontakta låssmed. Föreningens boende har 10% rabatt hos Carlbergs lås. Nycklar av märket KABA är säkerhetsnycklar och kan ej kopieras utan nyckelkort. Nyckelkortet ska ha följt med lägenheten. Saknar man sitt nyckelkort får man byta låset.

Vill man köpa fler taggar/föreningsnycklar (till ytter- och källardörrar), kontaktar man vicevärden (pris för nycklar är 400 kr/st, taggar 50 kr/st).

Renovering

Vid större renovering i lägenheten (t. ex. kök och badrum) bör du informera styrelsen om vad du tänker göra. Vid indragning av el i lägenheten, ansvarar lägenhetsinnehavaren för detta, men ska meddela styrelsen innan.

Avstängning av vatten

Om du  behöver stänga av vattnet i din lägenhet  gör du detta med de kulventiler som sitter bakom panelen bakom toalettens spolknapp. Spolknapp och plåtvägg är fästa med clips och inga verktyg behövs.

Om kulventilerna inte fungerar korrekt och de, eller någon annat kopplat till vattenledningarna, ska bytas krävs det att du att stänga av vattnet. Då krävs det att den del av stammröret din lägenhet är kopplad till, stängs. Dessa ventiler sitter i källargångarna. Kranarna  är märkta enligt VVS-terminologi.  Eftersom man stänger vattnet även för sina grannar måste de informeras om detta i god tid, minst en dag innan. Detta görs enklast via en lapp i trapphuset. 

Köksfläkt

Köksfläktar måste ha kolfilter och får INTE kopplas direkt till köksventilationen. Om den kopplas in dit blåser du allt ditt stekos rakt in i grannens lägenhet.

Borra i väggar

I fastigheter som detta är hårda betongväggar.  När man vill borra hål för att sätta upp tavlor eller annan inredning så försöker de flesta med en vanlig s.k borrskruvdragare ("borrmaskin" eller "Slagborrmaskin"). Dessa går inte att använda i betong. Eller, rent tekniskt är det möjligt, och många boende försöker,  men istället för att ta 10 sekunder/per hål tar det 5 minuter/per hål. Att borra i väggar låter mer i hos grannarna än man tror.  Borrmaskiner och slagborrmaskiner är inte gjorda för att borra i betong och sten, utan verktygen som man ska använda är en s.k. Borrhammare. De ser snarlika ut till utseendet men borrmekaniken inuti är fundamentalt annorlunda. Dessa kan köpas för 800 kr och uppåt, eller så kan man hyra en professionell från företag som Cramo, här i Lund.

Låna stege

Behöver du låna en stege för att fixa något i din lägenhet har föreningen en lånestege som finns i cykelförrådet. Om du lånar den, försök ta väl hand om den och undvik att spilla färg och liknande.

 

Husdjur

Husdjur får inte vistas "självständigt" i trap

  • varandra (OBS! man får alltså ej boka hel dag)
  • Man får boka max ett tvätt-tillfälle åt gången.

por, källare eller på gården. Husdjur får heller inte  tas med in  i tvättstuga eller övernattningsrummet.

Tvättstuga och torkrum

Obs! Lämna aldrig fönster eller dörrar öppna om du lämnar tvättstugan!

Våra tvätt- och torktider är angivna på respektive tvättstugas bokningslista.

  • Om tvättning ej har påbörjats 1 timme efter uppsatt tid får den som vill använda tvättstugan.
  • Man har tillgång till torkrummet 30 min efter utgången tvättid.
  • Man får boka tvättid max 2 pass efter varandra (OBS! man får alltså ej boka hel dag)
  • Man får boka max ett tvätt-tillfälle åt gången.
  • Fläkten i torkrummet får användas som längst till 21.30 för att inte störa grannarna.
  • Fönstret i torkrummet får ej vara öppet när fläkten är igång.
  • Det är ok att ha tvätten kvar i torkrummet över natten fram till 07.30 nästföljande dag.
  • Är man färdig före utsatt tid så anteckna gärna detta i listan så kan någon annan utnyttja tiden.
  • Man får boka tvättid max 2 pass efter varandra (OBS! man får alltså ej boka hel dag)
  • Torktumlare och torksrum får användas i en timme till efter avslutat tvättpass.
  • Mattvätt och att färga textiler i föreningens maskiner är förbjudet.

    Efter avslutad tvättid ska:

  • Samtliga luckor till torktumlare och tvättmaskiner vara öppna (förhindrar dålig lukt)
  • Allt ludd i torktumlare plockas bort; både invändigt och i filtren
  • Torka av tvättmedelsfacken på maskinerna
  • Maskiner och vask torkas rena samt golv sopas och vid behov våttorkas.
  • Tomma tvättmedelskartonger och plastförpackningar får ej slängas i papperskorgen i tvättstugan utan ska källsortera
  • Sopa golvet i torkrummet. Kvarlämnat damm kan förstöra fläkten!
  • Rensa borsten och töm i papperskorgen.

Torkrum

  • Man har tillgång till torkrummet 30 min efter utgången tvättid, eller över natten fram till kl. 07.30 nästföljande dag om du tvättar det sista passet.
  • Fläkten får användas till kl. 21.30.
  • Försäkra dig om att du förstår hur fläkten fungerar innan du börjar torka – läs instruktionerna på insidan av dörren!
  • Fönster i torkrummet får ej vara öppna när fläkten är igång.

Föreningens brevlåda

Föreningens brevlåda finns på Sofiaparkens trappa A

Årsmöten

Under våren, i april-maj, hålls föreningens årsmöte och föreningssammanträde. Här kan du driva motioner och var med när viktiga frågor om hyror och reparationer i fastigheten tas upp, samt budget för nästkommande år fastslås. Kom gärna med förslag till styrelsen om ni har ärenden som ni anser att föreningssammanträdet ska ta ställning till.